Laser-terapi är en mångsidig och effektiv behandlingsmetod som rekommenderas vid tex smärta och inflammation. Laser kan användas både på akuta och kroniska skador men behandlingstiden och resultatet blir kortare och bättre ju tidigare man startar behandlingen.
Metoden är väldokumenterad och helt risk- och smärtfri.
Hur går en behandling med laser till?
Ljuset från lasern kommer ut via en prob (liknar en penna). Änden av proben håller man mot det ställe man behandlar och beroende på lasertypen så tränger ljuset in mellan 1 och 5 cm i vävnaden. En laserbehandling tar ca 20 minuter beroende på hur djupt in problemet sitter och på hur stor yta man behandlar. Laserterapi gör inte ont utan är snarare väldigt avkopplande för hunden.
Antal behandlingar som krävs varierar beroende på vad som behandlas men ca 2-9 behandlingar över en period på 2-3 veckor brukar behövas.
Akuta skador kan med fördel behandlas direkt med laser och för bästa resultat kan man behandla varje dag den första veckan. Lasern är som effektivast när man behöver behandla ett område som gör väldigt ont, till exempel en muskelinflammation eller ett problem som sitter djupt och det är svårt att komma åt med massage. Laser är också som mest effektiv i ett akut skede.
Efter en laser-terapi
Efter en laserbehandling kan hunden vara trött. För att få ut maximal effekt av laserbehandlingen så ska man ta det lugnt resten av dagen. 6-24h efter behandlingen så kan hunden visa tecken på att den har lite ont. Det tyder oftast på att läkningsprocessen kommit igång.
Medicinsk laserbehandling är idag en beprövad metod som använts sedan 1960-talet. Den har visat sig vara utan biverkningar eller rapporterade skador. Vid laserbehandling märks ofta skillnad efter 1-5 gånger. Ca 10% reagerar inte alls.
Lasern skadar inte frisk vävnad och den går inte att överdosera.
Många positiva effekter av laserbehandling
Behandling med laser har många positiva effekter på kroppen och kan användas vid exempelvis:
- Muskelskador t.ex. inflammation, sträckning, spänning
- Ledproblem t.ex. artros, inflammation
- Ligamentskador, senskador
- Ryggproblem och nackvärk
- Smärta
- Akuta skador
- Reumatism
- Efter operation
- Sårläkning